Dagstur till naturreservatet Tjurpannan i Grebbestad

Tjurpannan är en av den svenska kustens mest fruktade passager vid dåligt väder. Många fartyg har förlist i området och flertalet människor har försvunnit i trakterna.

Jag har länge velat ta en tur dit och fick äntligen chansen tillsammans med min svåger Rasmus. Området har kittlat min nyfikenhet just för att det är så mytomspunnet. Det snabba väderomslaget och ogästvänliga landskapet har genom århundraden inbjudit till mytbildning.

Tjurpannan är ett karg och bergigt landskap och ett av de mest väderutsatta områdena i Sverige. Detta för att platsen helt saknar skydd av en ytterskärgård från havets makter.  Det blåser lätt upp och förvandlar havet till en plats där naturkrafterna upplevs dramatiskt.

Fåren betar i det karga landskapet.

Försvunna människor

2011 försvann svenska regissören Daniel Lind som bl.a. regisserat Beck, Fjällbackamorden, Skärgårdsdoktorn med flera. Han var enligt uppgift ute på Tjurpannan för att rekognosera inspelningsplatser inför Fjällbackamorden när han förmodligen halkat på de hala klipporna och sedan förgäves försökt ta sig upp igen.

PS. Rasmus är inte försvunnen.

Porträtt på Rasmus som blickar ut över havet.

En sjöbod precis vid kanten av havet.

Kan varmt rekommendera ett besök både när det är bra och dåligt väder då det ger helt olika upplevelser. Om du vill köpa en tavla av mig med en bild härifrån finns det att göra här.

Hitta hit

Tjurpannan ligger i Tanums Kommun precis utanför den lilla fiskebyn Grebbestad.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments