July 21, 2020

Så förbereder du dig inför en filmproduktion i green screen studio i Stockholm

Nu när vi har startat en helt ny green screen studio i Stockholm som heter Virtual Star Studios kan det vara läge att gå igenom lite tips och tricks inför en inspelning i green screen studion. Första tankarna när man tänker att man ska spela in sin video eller film i en green screen studio […]

Nu när vi har startat en helt ny green screen studio i Stockholm som heter Virtual Star Studios kan det vara läge att gå igenom lite tips och tricks inför en inspelning i green screen studion.

Första tankarna när man tänker att man ska spela in sin video eller film i en green screen studio är att det kommer vara enklare än att ta sig till den location man kanske vill eftersträva, alternativt att den miljön man vill filma i inte går att få tag i i verkligheten. Men det man glömmer bort är att efterbearbetningen kommer ta mycket längre tid än att filma allt i kameran. Det gröna måste ”keyas bort” och bakgrunden måste ”compas” in med förgrunden.

Det kan snabbt bli väldigt krångligt i efterbearbetningen därför är det viktigt att man är förberedd när man kommer till inspelning för att efterbearbetningen skall gå så smidigt som möjligt.

Att välja rätt green screen studio i Stockholm

Ljussättning av green screen

Tracking markers

Att välja rätt green screen studio i Stockholm

Det finns många studios att välja på och jag personligen har nog filmat i de flesta. Men det gemensamma för de flesta green screen studios i Stockholm är att dom inte är dedikerade green screen studios eller att dom saknar fast belysning.

Det var därför jag valde att bygga min egna green screen studio i Stockholm och nu även hyra ut den till andra filmskapare.

Jag har tagit fasta på att det är viktigt att ha en green screen cyclorama som möjliggör att filma från flera hål. Skillnaden är att man har en hörna istället för en platt vägg att filma mot.

Och den andra är att vi har en höj och sänkbar tross för att enkelt kunna fästa ljus i. I trossen sitter det viktigaste och det är ljusstarka LED från BB&S. Dessa är fasta och är kalibrerade för att ljussätta green screen väggen.

Detta innebär att man kan boka studion och komma till en redan färdigljussatt vägg vilket spar mängder av tid och prepp.

Ljussättning av green screen

Detta är bland det viktigaste i att få till en bra inspelning i green screen.
Här pratar man i termer om tre.

  1. Belysning av själva väggen
  2. Ambience-belysning
  3. Belysning av skådespelare

Om vi tar första som är att belysa väggen/bakgrunden är det viktigt att ha mjuka ljus som inte skapar några hårda skuggor. Vi har valt att använda LED som är 5600 kelvin. Detta för att sensorerna i de flesta kamerorna gillar denna kombination. Ett bra riktmärke är att sikta på att ligga 1 stop under vad du belyser skådespelarna med.

Ambience ljus från en stor soft box i en green screen studio

Den andra är ambience-belysningen och är ett stort mjukt ljus ovanifrån som ska simulera himlen(om man är utomhus), denna tar även bort eventuella skuggor på green screenen från skådespelaren. Och skapar ett allmänljus som ”säljer” att skådespelaren faktiskt är på den platsen man väljer att byta ut green screenen mot.

Och den sista är en helt vanlig ljussättning på skådespelaren som man gör utefter smak och tycke. Det är alltid fördelaktigt att ha ett hårt kantljus för att det enklare skall vara att mixa ihop skådespelaren med bakgrunden i efterbearbetningen.

Tracking Markers

Om det är så att kameran ska röra på sig under tagningarna kan det vara väldigt svårt att matcha bakgrunden med kamerarörelsen. Här finns det ett par olika sätt att lösa detta på.

Tracking markers i green screen studio

Det första är att man i green screen studion ställer ut objekt och sätter upp tracking-kryss för att datorn sedan i efterbearbetningen ska kunna räkna ut hur kameran ha rört sig.

Detta är väldigt tidskrävande och en komplicerad process. Men fullt duglig och säker.

Den andra är att man faktiskt spelar in kamerarörelsen live på plats i studion och sedan exporterar den till efterbearbetningsprogrammet. Detta är något vi pysslar en hel del med och det brukar kallas virtual production. För att läsa mer titta gärna här.


Detta var en liten genomgång över hur man kan förbeda sig inför en green screen inspelning i studio.

Har du frågor är du välkommen att kontakta mig på hello@richardfrantzen.se

Lycka till

BUSINESS TOOLS

Video Production Bidding Template for Google Sheets

Budget your projects faster and generate quotes easier! Roll out Quotes like a pro!
  • Automatic estimates
  • Budget projects
  • Inventory
  • Generate Contracts
Estimate & Quote Google Sheets Template for Creative Businesses, Video Production Companies and more.

Richard Frantzén

Unreal Engine & Aximmetry Expert specializing in future tech and Virtual Production

Latest posts

Google Sheets Quote Template

A one-stop tool for estimating, sending quotes, and preparing contracts
Read More >

Level Transition Blueprint for Unreal Engine

Sit amet nisl purus in mollis nunc sed id. Venenatis lectus magna fringilla urna porttitor rhoncus. Eget aliquet nibh.
Read More >
Let's build the future together
© 2022 Richard Frantzen. All rights reserved.
Privacy Policy

Google sheet template

Sign up for the newsletter to get 20% discount of Estimate & Quote Template